Griezeltijd komt eraan. Elk jaar trekken de kinderen van de buurt langs de straten voor Halloween. Deze Amerikaanse hype, destijds ingevoerd door de grootdistributie, is met de jaren een échte traditie geworden.
In Amerika werden enkele oudere herfstfeesten versmolten en commercieel uitvergroot, niet eens zo lang geleden. Het protestantse Britse feest van Guy Fawkes Night (nacht van 4 op 5 november) en de katholieke en Precolumbiaanse Día de Muertos (1 en 2 november) gingen in elkaar op. Het trick-or-treating zou er maar een gewoonte zijn sinds de jaren twintig van vorige eeuw, verkleden (guising) ook.
De Amerikaanse troepen in Duitsland speelden een grote rol in de verspreiding van het Amerikaanse halloweenfeest in continentaal Europa.
Zij huren al sinds 1978 de burcht Frankenstein bij Darmstadt af voor halloweenparty’s. De Duitse distributiesector zag wel iets in zo’n evenement halverwege het nieuwe schooljaar en de eindejaarsfeesten. Frankrijk, het land van de supermarkten, volgde de hype vanaf 1991. En als het in Parijs regent, druppelt het in Brussel.

Dat is waarom eerst Walen en Brusselaars voor de bijl gingen, Vlamingen pas later. In Nederland wordt Halloween al helemaal niet gevierd.
Een buurvrouw uit mijn straat heeft in de VS gewoond en vertelt me hoe het moet. Ze was heel haar leven ‘foraine’, foorkraamster. Trick-or-treat: je wordt als volwassene niet verwacht de kinderen snoep (treat) te geven. Dat moet alleen als je ze niet trickt, een poets bakt of laat griezelen, met andere woorden. Het is het één of het ander. En dan vertelt ze hoe ze het perceel rond haar woonwagen griezelig aankleedde en als heks verkleed de kinderen probeerde binnen te lokken. Ze bedankten meestal feestelijk.
Snoep kan ook de trick zelf zijn. Australiërs leggen uit dat je spruitjes moet koken en die dan in gesmolten chocolade dopen. Eenmaal afgekoeld is het wachten op de bedelende keuteljacht. Ikzelf vond eens een pak dubbelzoute drop die ik ooit in Nederland kocht voor mijn schoonmoeder (die vond dat lekker, echt waar!). Gretig heeft de bedelbende de zwarte snoepjes aanvaard. Spijtig dat ik hun gezichten daarna niet heb kunnen zien!
Maar je kan deze dagen ook gebruiken om gewoon griezelig eten klaar te maken, als ‘feestdis’.
Daarom ging ik op zoek naar zwarte bonen. Zwart en blauw zijn kleuren die niet passen in de klassieke keuken. En zwart heeft toch iets gothic? Dus maken we daar iets mee voor de dodennacht.
Ik zocht gedroogde zwarte bonen, maar die vond ik zo snel niet, dus werden het frijoles negros in blik. Er bestaan een aantal soorten zwarte bonen. Als we aan de Chinese zwarte bonensaus denken, dan gaat het om een variëteit van zwarte soja, en over soja spreek ik niet graag. De zwarte bonen uit de Caraïben zijn echter gewone bonen (Phaseolus vulgaris) en erg populair in onder meer Cuba en Brazilië.
Hak een ajuin fijn, samen met één of twee groene paprika’s (liefst de iets pittigere Turkse variant) en laat glazig stoven in wat olie. Pers er dan drie tenen look over en kruid met laurier, komijn, oregano, peper, zout en pimentkorrels. Wie durft, doet er ook een scherpe habanero chilli bij. Zwarte peper over malen en zouten naar smaak. Doe er nu de bonen bij met hun zwarte water, twee lepels sherry azijn en een groot glas rode wijn. Laat lang zachtjes stoven. Het zijn stevige boontjes.
Anderzijds laat je vijf wortelen gaar koken in groentebouillon. Winterwortelen, die zien er meer uit als vingers. Als ze gaar zijn, snijd je ze netjes door zodat ze kunnen blijven rechtstaan. Versier de top van elke wortel met een puntig gesneden stukje van de rok van een ajuin, dat moet scherpe nagels voorstellen. Voor het opdienen doe je de bonen in een kom en steek je de wortelen in de bonenmassa, alsof er een griezelige hand uit de bonenschotel steekt.
NB voor de puristen: de nacht van de doden is uiteraard de avond van 1 november, Dodendag valt immers op 2 november 'Allerzielen', in het Engels: 'All Hallows Even'. Halloween komt dus uit het Engels, niet uit het Iers. In oude tradities begon een avond bij zonsondergang van de dag ervoor.
1 november is dan weer Allerheiligen. Dat is een andere zaak.
Smakelijk.
(oorspronkelijk in Bruzz, 31/10/2019, en wat bijgewerkt)
Reactie plaatsen
Reacties
Hoera! Meer van dat.