Stir-up Sunday
Ik schreef dit stukje in 2016. Omdat het deze tijd van het jaar is, breng ik het graag terug onder uw aandacht, een beetje bijgewerkt en misschien vollediger. Ik hoop dat jullie er plezier mee beleven.
13 nov 2024
Ik schreef dit stukje in 2016. Omdat het deze tijd van het jaar is, breng ik het graag terug onder uw aandacht, een beetje bijgewerkt en misschien vollediger. Ik hoop dat jullie er plezier mee beleven.
31 okt 2024
Oktober: dat is het begin van het seizoen van de “coquilles”, de sint-jakobsschelpen. In Frankrijk gaat dat zelfs formeel: vroeger dan 1 oktober mogen ze niet worden gevangen in Franse Atlantische wateren.
14 okt 2024
Griezeltijd komt eraan. Elk jaar trekken de kinderen van de buurt langs de straten voor Halloween. Deze Amerikaanse hype, destijds ingevoerd door de grootdistributie, is met de jaren een échte traditie geworden.
23 sep 2024
Bij tal van winkels in mijn buurt, de groenteman, de visboer…, verkopen ze tajines. Dat kriebelde mijn nieuwsgierigheid, ik moést die toch ook eens proberen.
12 jan 2024
Het is het jaar van de Kemel. Niet ik vind dat uit, maar de Wereldvoedselorganisatie FAO. Zonder zwans: “2024 is the International Year of Camelids,” declareerden ze. Eerst dacht ik nog dat het over een soort bloempjes ging, maar neen, het is wel degelijk het jaar van de bultige beesten met een lange nek: de Camelieden.
15 dec 2023
Ik weet niet hoelang geleden, ik was op zoek naar nieuwigheden, toen ik op een dag in Schaarbeek op halloumi stootte. Schaarbeek heeft nog altijd dat stukje Turks méér, samen met Sint-Joost. Goed, achterin een koeltoog vond ik kleine pakjes (200 gram), daar waar je verder peynir – feta zeg maar – in emmers kunt kopen.
8 dec 2023
In Angelsaksische landen was het gebruik van brood tijdens een hoofdmaaltijd ongebruikelijk. Tot de Italianen er restaurants openden. Sindsdien lijkt het wel alsof brood er een aparte gang is geworden.
1 dec 2023
Observeer eens hoe wij eten. In traditionele gezinnen dan toch, want vandaag beginnen formele maaltijden te verdwijnen. Iedereen graast maar wat wanneer hij/zij honger heeft.
24 nov 2023
In een opwelling van nostalgie wou ik vleesbrood maken. Er zijn weinig recepten meer huiselijk dan zo'n 'fricandon', zoals ze hier zeggen. De Grote Gastronomie kijkt erop neer, zoek eens een vleesbrood op restaurant? Dat maken ze daar niet. Balletjes ja, soms.
17 nov 2023
In de kalender van feesten is deze nog niet in ons wereldje geslopen: Thanksgiving Day.